Water: niet duur, wel kostbaar

Slechts 0,6 procent van al het water op aarde is vloeibaar én zoet, en daarmee geschikt voor menselijk gebruik. Zo’n cijfer plaatst het watergebruik van de gemiddelde Nederlander meteen in een ander daglicht: 110 tot 120 liter per dag. Dat kan wel wat minder.

Ruim 40 procent van het water dat we dagelijks gebruiken, is warm water voor bad en douche. Met 29 procent spoelen we het toilet door en voor de was gebruiken we zo’n 13 procent. En dan moeten we nog de afwas doen, koken, en water drinken. Water lijkt in ons land alomtegenwoordig, maar schoon en zuiver water is iets om zuinig op te zijn.

De winning, zuivering en het vervoer van drinkwater kosten energie. Hoewel drinkwaterbedrijven daarvoor vaak duurzame energiebronnen gebruiken, is het natuurlijk de duurzaamste optie om simpelweg zuinig met water om te gaan. Ook al omdat zo’n 60 procent van ons drinkwater afkomstig is uit grondwater. Door waterwinning daalt het grondwaterpeil: één van de oorzaken van het verdrogen van natuurgebieden.

Geschenk uit de hemel?

Een schijnbaar voor de hand liggende manier om drinkwatergebruik te verminderen, is het gebruik van hemelwater (smelt- en regenwater) voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Er zitten echter ook praktische nadelen aan zo’n hemelwater-wc. De aanleg van een apart leidingwatersysteem door een erkend installateur is daarbij verplicht. U heeft een kunststof voorraadtank (400 tot 1.000 liter) nodig, een leidingensysteem met filters tegen verstopping en vaak een elektrische pomp om het regenwater in het tweede leidingnet te pompen. Onder aan de streep is de milieuwinst daardoor relatief klein.

Regenwater gebruiken

Het gebruik van regenwater uit een regenton heeft daarentegen alleen maar voordelen. Voor het wassen van de auto is het alvast ideaal: een tuinslang levert tot 2.000 liter drinkwater per uur; met een emmertje regenwater ziet u precies hoeveel water u verbruikt. Leeg de emmer met vuil water altijd in het riool via de put of toilet: wanneer u het over straat of in de berm giet, komen vuil en zeepresten in de bodem terecht.

Ook voor de tuin is een regenton een uitkomst. Geef uw tuin bij droogte liever één maal per week een flinke hoeveelheid water dan elke dag een beetje. Dan ontwikkelen de planten langere wortels, waardoor ze zelf beter in hun waterbehoefte kunnen voorzien.

Bekende waterbespaartips  

  • Korter douchen: u gebruikt al gauw 5 liter per minuut
  • Gebruik water- (en energie)zuinige apparaten
  • Spaar wasgoed op tot de trommel van de wasmachine vol is
  • Repareer lekkende leidingen. Tien druppels per minuut lijkt weinig, maar in een jaar is dat ruim 1.000 liter.
  • Koop waterbesparende kranen, kraanmondstukken en douchekoppen
  • Doe de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en inzepen onder de douche
  • Vermijd drinkwater uit flessen; ons leidingwater is van uitstekende kwaliteit en al gauw 140 keer goedkoper dan flessenwater.
  • Wees extra zuinig op warm water: daar is 20 keer meer energie voor nodig. Tips hiervoor vindt u hier.

Lees ook:

Vijf zaken die u moet weten over koken op inductie

Een beetje kok wil een gasvlam onder zijn pannen; dat is nog steeds de heersende…

Isoleren kost (meestal) minder tijd dan u denkt

Voor sommige mensen kan de angst voor ‘gedoe en rommel’ een drempel zijn om isolatiemaatregelen…

Tip: subsidie isolerende maatregelen tijdelijk verhoogd

Woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren, komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing…