Wat u moet weten over uw (oude) wasdroger

Heeft u een wasdroger van meer dan tien jaar oud? Gefeliciteerd! Dat biedt een uitgelezen kans om energie en geld te besparen. Zet een droogmolen in de tuin of hang een wasrek in het trapgat en u bespaart €1,25 aan stroom per droogbeurt.

Een gemiddeld Nederlands huishouden, met 2,2 personen, gebruikt de droger meer dan 100 keer per jaar. Een wasrekje is dus echt een stuk goedkoper. Daar komt bij dat uw kleding, beddengoed en handdoeken een stuk minder snel slijten wanneer u ze aan de lijn hangt. Het pluis in de filter van uw droger is allemaal textiel dat eerst onderdeel uitmaakte van uw handdoek of sweater.

Wasgoed binnen drogen gaat in de meeste gevallen prima. Het is daarbij wel verstandig om goed te ventileren. Over een tijdje, als de zon weer gaat schijnen, kan de was gewoon naar buiten. Vergeet daarbij niet om de kleding binnenstebuiten te keren tegen verkleuring.

Vervangen beter dan ‘opgebruiken’

Wilt u toch liever een droger? Moderne warmtepompdrogers zijn veel zuiniger dan ‘ouderwetse’ condensdrogers of luchtafvoerdrogers. Een wasdroger met energielabel C gebruikt maar liefst vier keer zoveel stroom als een warmtepompdroger met energielabel A+++.

Meestal is het de duurzaamste keuze om zo lang mogelijk met uw spullen te doen, maar door dit grote verschil in energieverbruik ligt dat bij een wasdroger anders. Volgens een inventarisatie van Milieu Centraal is het al energiezuiniger om een wasdroger met energielabel A+ te vervangen door een nieuwe droger met label A+++.

Ruik toch eens…

Nog één argument om de wasdroger maar helemaal de deur uit te doen: er zijn maar weinig dingen die lekkerder ruiken dan in de zon gedroogde was.

Lees ook:

Verduurzaming op de huizenmarkt: “Mensen gaan de voordelen zien”

Cisca Jansen, makelaar en partner van PUUR* Makelaars in o.a. Bloemendaal, zit al meer dan…

Minder maaien, later maaien

Bijen eten geen gras, ze willen bloemen. Door in uw tuin minder vaak te maaien,…

Uw oude koelkast of vriezer is 35 euro waard

Veel nieuwe koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Koop voor 30…