Wat u moet weten over laadpalen in Bloemendaal

Op dit moment staan er al enkele tientallen publieke laadpalen voor elektrische auto’s in onze gemeente. Bloemendaal stimuleert elektrisch rijden met een netwerk van openbare laadpalen. Staat er nog geen bij u in de buurt en overweegt u de aanschaf van een elektrische auto? Laat u zich daar dan niet door weerhouden!

Openbare laadpalen

De gemeente breidt het publieke netwerk uit naar aanleiding van verzoeken via deze website. Om een verzoek te kunnen indienen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • U woont in de gemeente of u werkt er minimaal 18 uur per week.
  • U bent voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een publieke parkeerplaats op straat.
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden die volgens de technische specificaties van de fabrikant minimaal 45 km. volledig elektrisch kan rijden.
  • Bij aanvraag dient u een koop- of leasecontract van uw auto bij te voegen, of een kentekenbewijs of groene kaart op naam.

De laadpalen zijn een publieke voorziening en brengen geen individuele kosten met zich mee. Bij de laadpaal worden in de meeste gevallen twee parkeervakken gereserveerd voor het laden van elektrische voertuigen. Als er speciale omstandigheden zijn, kan er (tijdelijk) één parkeervak worden gereserveerd.

Hier ziet u een overzicht met laadpunten in uw buurt. Ook kunt u zien waar nieuwe laadpalen komen. Daarnaast is het goed om te weten dat er aan de Fustweg in de Waarderpolder in Haarlem een snellaadstation is van Fastned. Hier kan de accu van een elektrische auto in zeer korte tijd worden ‘bijgetankt’.

Een eigen laadpaal

Als u op eigen terrein de ruimte heeft, is het ook mogelijk om een eigen laadpaal of laadstation te laten plaatsen. Bijvoorbeeld op uw privéparkeerplaats of de oprit van uw woning. Groot voordeel is dat u nooit bang hoeft te zijn dat u achter het net vist omdat de openbare laadpaal bezet is. Daarnaast is tanken aan een eigen laadpaal een stuk goedkoper dan wanneer u dit bij een publieke laadpaal of tankstation doet.

Bij het laten plaatsen van een laadpaal is het belangrijk te weten wat het maximale laadvermogen van de on board-lader van de auto is, zodat het vermogen van de laadpaal hier op kan worden afgestemd. Dat hangt ook weer samen met of uw elektrische auto 1- of 3-fase laden ondersteunt. In het laatste geval gaat het laden een stuk sneller, maar voorwaarde is wel dat uw meterkast een 3-faseaansluiting heeft of krijgt.

De kosten voor een laadpaal/laadstation bedragen – afhankelijk van de benodigde aanpassingen – tussen de 500 en 1.200 euro. U hoeft hier geen vergunning voor aan te vragen. Hier leest u meer over het plaatsen van een eigen laadpaal.

Lees ook:

Houtkachel of open haard? Stook bewust!

Het was onlangs voorpaginanieuws: houtkachels zijn nog een stuk vervuilender dan werd aangenomen. Van alle…

Doe mee aan ‘Goed doen in het groen’

Deze week is de campagne ‘Goed doen in het groen’ in de gemeente Bloemendaal van…

Wat betaalt u in 2022 voor uw energie?

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat de energieprijzen flink gestegen zijn. Daarnaast zijn ook…