Wat u moet weten over dubbelglas

De meeste Nederlandse woningen hebben ‘gewoon’ dubbel glas. Van het soort dat rond de jaren zeventig gangbaar werd. Dat was een enorme stap voorwaarts in isolatie en daarmee in comfort. Maar wist u dat bijvoorbeeld HR++ glas 75 procent meer warmte binnenhoudt? In een gemiddelde eengezinswoning scheelt dit al gauw ruim 200 euro per jaar aan gas.

‘Ramen vervangen? Ik heb toch al dubbel glas?’ Het is een veelgehoorde reactie en wellicht denkt u er zelf ook zo over.

Daarom zetten we voor u op een rij welke soorten isolatieglas er zijn, hoe goed ze isoleren en welke besparing dat ongeveer oplevert in een gemiddelde rijtjeswoning, met 21 m2 aan ramen. In kolom 3 staat de zogenoemde U-waarde. Deze geeft aan hoe makkelijk het glas warmte doorlaat naar buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

 

 

Soort glas

 

Bijzonderheden*

 

 

U-waarde

 

 

Prijs per m2
(excl. montage) **

 

Besparing per jaar per m2
(t.o.v. enkel glas)**

 

Totale besparing per jaar

Enkel glas Eén glasplaat Isoleert niet, alleen gemaakt om door naar buiten te kijken 5,8
Enkel glas met voorzetraam Veel gebruikt in monumentale panden 1,8 – 2,7
Standaard dubbel glas Twee glasplaten met daartussen een isolerende ruimte met lucht 2,7-3 € 60,- € 6,- € 126,-
HR glas Twee glasplaten met daartussen een isolerende ruimte met lucht en een coating op het glas 1,7 – 2 €70,- € 8,- € 168,-
HR+ glas Twee glasplaten met daartussen een edelgas (argon) dat beter isoleert dan lucht en een coating 1,3 – 1,6 € 75,- € 10,- € 210,-
HR++ glas Twee glasplaten met een grotere ruimte (15 mm) met argon en een coating op het glas max. 1,2 € 80,- € 12,50 € 262,50
HR+++ (driedubbel) glas Drie glasplaten, vaak in combinatie met een coating en argon 0,5 – 0,9 € 125,- € 13,50 € 283,50

* Bron: hier.nl / ** Bron: Vakmanvinden.nl

 

Broeikascoating

In een verder redelijk tot goed geïsoleerd huis gaat de meeste warmte verloren via de ramen. Met HR++ glas, momenteel de populairste glassoort, bespaart u dus ruim twee keer zoveel op uw stookkosten als met ‘klassiek’ dubbel glas. De coating op de glasplaat beperkt het warmteverlies. Het laat zonnestralen door en weerkaatst de warmte van binnen (gedeeltelijk) terug. Het gas tussen de glasplaten (argon) versterkt dit effect.

Tips

  • Weet u niet zeker welk soort dubbel glas u momenteel heeft? Check het profiel tussen de glasplaten, daar staat het vaak op geschreven. Hoe u er met behulp van een brandende lucifer achter kunt komen welk soort ramen u heeft, leest u hier.
  • HR++ glas in slechte of oude kozijnen heeft weinig zin. Er gaat dan alsnog veel warmte verloren via kieren of het feit dat sponning / kozijn van zichzelf slecht isoleert.
  • Voor een meerprijs van ongeveer € 30 per m2 is de nieuwere generatie isolatieglas ook verkrijgbaar met een extra zonwerende optie. Hiervoor wordt een extra coating aangebracht die minder zonnewarmte doorlaat dan standaard dubbel glas. Op zonnige dagen blijft het daardoor aangenaam koel in huis.

Vraag offertes aan

Overtuigd van de voordelen van nieuwe ramen? Via websites als vakmanvinden.nl of dubbelglas-weetjes.nl kunt u vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende glaszetters.

Lees ook:

Help ons de wilde bij helpen

Vanaf juli heeft de gemeente Bloemendaal er 6 nieuwe hotels bij, één in elke dorpskern.…

Groene Strand Bloemendaal

Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand.…

Consuminderen: leuker dan u denkt

Consuminderen betekent niet op een houtje bijten, dat leuke dingen niet meer mogen en dat…