Tom verduurzaamt voor de volgende generatie

Het hoort een beetje bij hem, alles tot op de bodem uitzoeken. Tom Kroon, gepensioneerd wijsgerig en historisch pedagoog, schreef boeken, gaf lezingen en gaat daar liefst zo lang mogelijk mee door. Via een van zijn vakgebieden, de ethiek, belandde hij bij de milieu-ethiek en de klimaatproblematiek. Dus hij weet waarom hij zijn huis verduurzaamt en deelt die kennis graag met anderen. 

“De verantwoordelijkheid voor de volgende generatie is voor mij de belangrijkste reden om te investeren in isolatie en zonnepanelen”, zegt Tom. “De gevolgen van klimaatverandering laten niet lang meer op zich wachten. Ik zie het als een morele plicht om een bijdrage te leveren aan het tegengaan daarvan.”

Natuurlijk is er ook het financiële argument, realiseert Tom zich. “Mensen zeggen vaak: ‘Ik wacht nog even met investeren, want de technologie wordt alleen maar beter én goedkoper.’ Maar ik zeg dan: het financiële rendement van zonnepanelen is nu al tien procent. Op de bank krijg je niks voor je geld. Zelfs met risicovolle beleggingen haal je zo’n rendement niet of nauwelijks.”

De hoogmoed van de westerse mens

Voor we op dit punt in het gesprek zijn aanbeland, heeft Tom al verteld hoe hij uit nieuwsgierigheid het verleden in dook om uit te zoeken hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Daarbij verdiepte hij zich in de geschiedenis van wetenschap en moraal en stuitte hij ook op de mentaliteit van de westerse mens en zijn strijdersethos. “We hebben lang gedacht de wereld aan te kunnen”, concludeerde hij. “Daarom vinden we het ook héél moeilijk om te accepteren dat we tegen grenzen aanlopen.”

Voor de lockdown gaf Tom graag lezingen over klimaatverandering, ‘voor heel diverse gezelschappen’. “Mensen kwamen dan na afloop wel naar me toe om te vragen wat ze konden doen. Dan verwees ik altijd door: er is inmiddels zó veel informatie over de stappen die je kunt zetten.” Je huis isoleren, energie besparen en overstappen op groene stroom zijn nog relatief gemakkelijk, waarschuwt hij. “Het tegengaan van klimaatverandering gaat verder. Dat gaat ook over: hoeveel vlieg je? Hoeveel vlees eet je? Welke kleren koop je?  Het gaat niet alleen om een energietransitie, maar ook om een leeftransitie. Onze keuzes werken door.”

Toename in comfort

Toch maar even focussen op de woontransitie, hier. Tien jaar geleden begon Tom met de isolatie van zijn Bennebroekse hoekwoning uit 1970. “Eerst hebben we spouwmuurisolatie genomen, en schuim in de kruipruimte.” Tom schuift een productfolder over tafel: “Kijk, polyurethaan heet dat spul. Alleen al door die twee zaken daalde onze gasverbruik met een derde.”

Daarna waren de ramen aan de beurt. “Eerder hadden we al een aantal ramen voorzien van dubbelglas, maar dat was geen HR++.  Ik heb toen drie offertes aangevraagd en het aan de aannemer overgelaten welke ramen wel of niet vervangen zouden moeten worden. Dat bleken er uiteindelijk 23 te zijn.” Ook die ingreep leidde tot een toename in comfort. “Pas bleef de sneeuw echt uren tegen het raam liggen. Dan zie je dat het echt goed isoleert.”

Garantiefonds

Vier jaar geleden kwamen de zonnepanelen erbij. Ook toen vroeg Tom weer drie offertes aan. “Ik wil geen offerte op basis van een luchtfoto, zoals nu vaak gebeurt. Je moet iemand hebben die bereid is om langs te komen, met je mee te denken. Uiteindelijk heb ik degene gekozen die de handigste oplossing had voor de koppeling van de panelen op de garage en die op het dak van het woonhuis. En de installateur was aangesloten bij een garantiefonds. Zodat, mocht het bedrijf failliet gaan, een ander bedrijf de verplichtingen overneemt met betrekking tot reparatie en dergelijke.”

Toms buurman liftte mee. “Hij had ook belangstelling voor panelen en is nogal van de techniek. Hij vond het ook een prima deal, dus heeft hij zijn panelen door dezelfde aanbieder laten plaatsen. Die haalde daardoor ook wat van de prijs af.” Met veertien panelen heeft Tom precies genoeg voor zijn eigen stroombehoefte. “Meer hoeft niet, vind ik. Zeker omdat de salderingsregeling op den duur afgebouwd zal worden.”

Tussenoplossing

De volgende stap wordt de cv-ketel. Ook daarvoor zijn inmiddels drie offertes in aanvraag. Het wordt een inpandige hybride warmtepomp, weet Tom al. “Ons huis is net niet voldoende geïsoleerd voor een volledige warmtepomp, maar bij een hybride warmtepomp kan de cv-ketel bijspringen wanneer dat nodig is. Ander voordeel is dat we de radiatoren nog niet hoeven te vervangen. Dat vind ik net te ver gaan voor het aantal jaren dat we hier misschien nog kunnen wonen.  Zo’n hybride warmtepomp is een mooie tussenoplossing.”

Tom deelt zijn bevindingen over klimaat, moraal en andere onderwerpen via zijn eigen website

 

Lees ook: