Rob en Martine zijn enthousiast over hun zelfopgewekte energie

Eenenveertig zonnepanelen liggen er op het dak van de vrijstaande woning van Rob Koelemij en zijn vrouw Martine. “En je ziet er niks van”, zegt Rob tevreden. Alleen vanaf de stoep voor het huis zie je tussen de groenblijvers door dat het dak vol ligt. “Deze panelen zijn al relatief oud. Als ze uiteindelijk vervangen moeten worden, komt er een hoop vermogen bij. Tegen die tijd zijn we ook toe aan een elektrische auto.”

Ze hadden geluk met hun huis, erkent Rob vanachter een kop thee aan de keukentafel. Tijdens het gesprek neemt hij af en toe kort een telefoontje aan: zijn werk als makelaar en vastgoedbeheerder gaat gewoon door. “Het huis is gebouwd in 1983-1984”, vertelt hij. “Wij zijn hier in 2003 komen wonen. Er zat toen al vloerverwarming in, spouwmuurisolatie, dubbel glas… dat was prima in orde.”

Energievoorschot omlaag

Van hun eerste jaarafrekening kregen ze 1.400 euro terug. “De vorige bewoners waren gewend om flink te stoken”, vertelt Rob. “Toen ik de energieleverancier belde om te zeggen dat ons voorschot te hoog was, zei de klantenservicemedewerker in plat Amsterdams: ‘Ja, dat zeggen ze allemaal’.” Rob kan er wel om lachen. Vooral omdat al snel bleek dat het voorschot inderdáád veel te hoog was. “Boven hebben we de radiatoren nauwelijks aan. We vinden het niet lekker om in een warme kamer te slapen en onze dochters maakten hun huiswerk meestal beneden. Zij zijn inmiddels volwassen en alweer aardig wat jaartjes de deur uit.”

Bevlogen

Op het schoolplein werd Rob besmet met het duurzaamheidsvirus. “Een van onze dochters was op de basisschool bevriend met de dochter van Pieter Reijnders, een heel bevlogen ondernemer in duurzame energie. Van hem heb ik eerst 24 zonnepanelen overgenomen en later nog eens 17. Hij zei steeds: ‘Jullie hebben zo’n mooi dak op de zon.’ We zijn bevriend geraakt en Pieter heeft ons echt enthousiast gemaakt voor duurzame energie.”

Warmtepomp

Eind 2020 kozen Rob en Martine ook voor een warmtepomp. “Die heeft het hoogste rendement als je goede isolatie hebt. Via het Rijk kregen we 2.200 euro subsidie op de aanschafprijs van 4.500 euro. Toen wisten we nog niet wat er met de energieprijzen zou gaan gebeuren, maar die investering hebben we er nu al uit!” De nieuwe cijfers heeft Rob niet paraat, maar in 2021 was hun gasverbruik gedaald van 2.500 naar 895 kuub per jaar. “Terwijl we die winter nog op de schaats hebben gestaan!”

“Dankzij de warmtepomp ging ons gasverbruik omlaag van 2.500 naar 895 kuub per jaar.

Nieuwe ontwikkelingen

“Momenteel ben ik de mogelijkheden voor een thuisbatterij aan het onderzoeken. En voor kleine windmolens”, zegt Rob. “Met een batterij kun je je zelfopgewekte stroom gebruiken op een moment dat de zon niet schijnt. En met een kleine windmolen in de tuin, wek je ook stroom op als het bewolkt is. Vaak waait het dan juist harder.” Beide innovaties zijn nu nog duur, realiseert Rob zich. “Maar iemand moet er tenslotte mee beginnen.”

Rob is benieuwd hoe het kostenplaatje eruitziet als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Nu krijgen zonnepanelenbezitters nog de marktprijs voor teruggeleverde stroom, maar dat gaat hoogstwaarschijnlijk binnenkort veranderen. “Ik hoop dat de subsidie op stroom verlegd wordt naar een subsidie op opslag.”

De ontwikkelingen in de energietransitie gaan razendsnel, weet Rob. “Laatst sprak ik iemand die vertelde dat er in Arnhem drie plekken zijn waar je waterstof kunt tanken. Misschien is dat wel de toekomst en is zonnestroom maar een tussenstap. Je weet het niet.” Maar linksom of rechtsom, we zijn allemaal een duurzame omslag aan het maken, daarvan is hij overtuigd. “Je wil toch allemaal de wereld een beetje beter achterlaten. Dat je daarmee ook geld bespaart, maakt het leuk. Dat stimuleert nog eens extra om stappen te zetten.”

Lees ook: