Mike werd enthousiast door de energiecoach

Wie zijn huis gaat verduurzamen, hoeft niet meteen all the way te gaan. Ook met relatief bescheiden ingrepen gaat de energierekening omlaag en het wooncomfort omhoog. Dat merkten Mike Schults uit Vogelenzang en zijn gezin. Bijkomend effect: als je eenmaal begint met verduurzamen, wordt dat het nieuwe normaal.

Ze vallen meteen op als je de Gravin Sophialaan inslaat: zonnepanelen. Op de hoek, bij de buren van Mike en bij Mike zelf. Later wijst Mike nog een aantal huizen aan waar recent panelen zijn geplaatst en andere duurzaamheidsmaatregelen zijn doorgevoerd. Dat krijg je wanneer er een energiecoach van De Energieke Burger in je straat woont.

“Het begon allemaal met een serie nieuwsbrieven”, vertelt Mike aan de eettafel. “Over zonnepanelen, over spouwmuurisolatie, dat soort zaken. Ik had al wel eens over nagedacht over verduurzaming, maar nu ik al die onderwerpen zo op een rijtje zag, ging ik er pas echt serieus naar kijken.” Dat de energiecoach en zijn buurtgenoten hun eigen ervaringen deelden, werkte voor Mike drempelverlagend. “De huizen in onze wijk zijn allemaal vergelijkbaar. Als iemand dan offertes aanvraagt en die deelt, dan heb je voor jezelf ook meteen een prijsindicatie. Dat is ontzettend handig.”

Nadat een aantal buurtgenoten zonnepanelen had geïnstalleerd, nodigde De Energieke Burger hen uit om over hun ervaringen te vertellen tijdens een voorlichtingsavond voor buurtgenoten. Mike: “Tijdens die bijeenkomst werd ook het Hoomdossier gepromoot. Daarin kun je aangeven wat je plannen zijn en krijg je laagdrempelig advies en bespaartips. Uiteindelijk zijn er vijf of zes huizen in de wijk met panelen uitgerust naar aanleiding van deze avond”, schat Mike.

Bijvullen spouwmuurisolatie

Ook de offerteaanvraag van De Energieke Burger voor isolatiemaatregelen kreeg navolging. “De energiecoach vroeg steeds drie offertes op en liet daar een hele berekening op los qua terugverdientijd. In ons type woning bleek de meeste winst te behalen op gasbesparing. We zagen diezelfde aannemer hier steeds terugkomen in de wijk.”

De spouwmuurisolatie in Mikes woning uit 1988 bleek voor een deel te zijn verpulverd. Hij liet de muren bijvullen en vroeg de aannemer meteen om bodemisolatie aan te brengen. Mike: “De vloer was hier altijd vreselijk koud, ondanks het piepschuim tegen de onderkant.” De kruipruimte is nu opgevuld met een laag van 45 centimeter foamchips, laat hij zien. “Voordeel van dit spul is, dat wanneer er vocht in de kruipruimte komt, de chips gewoon blijven drijven en dus de kou tegen blijven houden. Als het water weer is weggezakt, blijft het isolatiemateriaal gewoon op z’n plaats.” Beide ingrepen werden op dezelfde dag uitgevoerd.

 

 “De huizen in onze wijk zijn allemaal vergelijkbaar. Als iemand dan offertes aanvraagt en die deelt, dan heb je voor jezelf ook meteen een prijsindicatie. Dat is ontzettend handig.”

 

Zelf bracht Mike nog radiatorfolie aan: óók een ‘klusje van niks’.  Al met al leverden de maatregelen een merkbare besparing op. “Onze energierekening lag rond de 180 euro per maand; nu ziet het er naar uit dat we straks 888 euro terug krijgen. We hadden tot nog toe natuurlijk een relatief zachte winter, maar als dat zo doorgaat, heb ik alle maatregelen in acht jaar tijd terugverdiend. De overheidssubsidie speelt daarbij ook een rol. Vandaar ook dat ik meteen de muren én de vloer heb laten doen: om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moet je minimaal twee maatregelen uitvoeren. En op de panelen krijg je de btw terug.”

Meteen goed aanpakken

Komend jaar staat er een verbouwing op de planning: er komt vier meter bij aan de achterkant van het huis, over de hele breedte. Dat zal uiteraard zicht- en voelbaar worden aan de energierekening. “Maar we laten natuurlijk meteen isolatie aanbrengen volgens de huidige normen”, zegt Mike. Doordat de subsidie op energiebesparende maatregelen volgend jaar hoger ligt dan voorheen, overweegt Mike niet alleen de nieuwe ramen te voorzien van HR++ glas, maar ook de bestaande ramen te vervangen. Ook de cv-ketel komt dan aan de beurt: “Die is aan vervanging toe. Ik denk nu aan een hybride ketel; dan heb ik meteen weer twee maatregelen, zodat ik wederom voor subsidie in aanmerking kom.”

 

Lees ook: