Grote verbouwing: de milieuvriendelijke keuzes van Rik en Caroline

Er wordt nog volop gebouwd in het riante hoekhuis aan de Bloemendaalseweg, maar tussen de bedrijven door kunnen we het huis van Rik en Caroline Kop wel even komen bekijken. Op gepaste afstand, natuurlijk.

Bijna negen maanden duurt de verbouwing van het huis uit 1900 inmiddels: een hele bevalling. Maar de planning is om eind deze maand dan toch echt te verhuizen vanuit hun tijdelijke huurwoning in Haarlem, weer terug naar Overveen.

“We hebben het hele huis grondig aangepakt en alleen het casco is blijven staan. Het liefst hadden we ook alles in het huis willen verduurzamen, inclusief zonnepanelen en warmtepomp”, vertelt Rik. “Maar je kunt je misschien voorstellen dat het aardig wat kost om zo’n huis volledig duurzaam te krijgen. Sommige dingen moeten gewoon later. Zoals de ramen in de woonkamer. Daar willen we het glas-in-lood nog laten inpakken in hoogrendementsglas. Dat zijn natuurlijk mooie details die je wilt behouden. Maar dat lukt nu even niet. In de rest van het huis zit al wel HR++- glas.”

Met of zonder subsidie

Natuurlijk wisten Rik en Caroline van tevoren dat er aardig wat ‘bij zou moeten’ om comfortabel te kunnen wonen in hun nieuwe huis, zonder voor de hele buurt te stoken. Maar toen het koopcontract eenmaal getekend was, bleek er nog meer te doen dan gedacht. Rik: “Het dak was rot. Dat moest vrijwel helemaal worden vervangen, op een enkele balk na. Kijk maar hier: nieuwe pannen, nieuw zink, nieuw bitumen. We hebben ook meteen het dak laten isoleren, met overheidssubsidie.”
De enkelsteensmuren kregen in het hele huis voorzetwanden. “Daarbij vielen we niet binnen de normen waarmee je voor subsidie in aanmerking komt”, zegt Rik. “Dan moet je zo’n dikke isolatielaag aanbrengen dat je vierkante meters van je huis verliest. Dat vonden we zonde van de ruimte.” De vloer in de woonkamer kreeg vloerverwarming en is geïsoleerd met schuimbeton, een tip van de architect. “Daar komt straks extra dun visgraatparket op, zodat de warmte niet in de vloer blijft hangen”, vertelt Caroline.

 

“Het liefst hadden we ook alles in het huis willen verduurzamen, inclusief zonnepanelen en warmtepomp”

 

Te weinig dak

Op de eerste verdieping hangt een HR-ketel. “Uiteindelijk willen we het liefst van het gas af”, zegt Rik, “maar ik heb begrepen dat het slim is om een ketel te houden om in de winter bij te kunnen stoken. Er komen zeker zonnepanelen, maar ik vermoed dat we te weinig dak hebben om daarmee helemaal op onze eigen stroom te kunnen verwarmen. Een zonneboiler past er waarschijnlijk ook niet meer bij.” “Weet je trouwens dat we in Nederland in april een recordhoeveelheid zonne-energie hebben opgewekt?”, voegt hij daar enthousiast aan toe. “Dat komt ook doordat er veel minder gevlogen wordt. Minder vliegtuigstrepen en minder luchtverontreiniging, dan krijg je extra veel zon op je dak.”

Milieuvriendelijke keuzes

Op de vraag of Rik en Caroline het gevoel hebben gehad zelf het wiel te moeten uitvinden in hun zoektocht naar duurzame opties, antwoordt Rik: “Nee hoor. Er staat zó veel informatie op internet. En de aannemer en de architect hadden al ervaring met duurzame bouwoplossingen, dus zij konden goed meedenken.” “Dat is wel heel belangrijk”, vindt Caroline. “Dat je op het milieu let. Ik ben daar zelf ook veel mee bezig. Als ik iets weggooi zit ik echt te prutsen om elk stukje papier en plastic goed te scheiden. Dan wil je in je huis toch ook milieuvriendelijke keuzes maken?”

Lees ook: