Voorzetwanden die goed isoleren en minder ruimte kosten

Heeft u enkelsteens muren of is uw spouw ongeschikt voor ‘gewone’ isolatie? Dan zijn voorzetwanden een goed alternatief om uw wanden te isoleren. Vaak deinzen mensen hiervoor terug omdat het veel binnenruimte zou kosten, maar met deze materialen valt dat mee.

De ‘klassieke’ methode om voorzetwanden te plaatsen is met een houten frame en glas- of steenwol. Met de herfst in aantocht en de ellenlange wachtlijsten bij de meeste aannemers, kunt u overwegen de klus zelf te klaren. Met dit stappenplan van Milieu Centraal en een beetje handigheid moet dat vast lukken.

Wanneer u kiest voor minder ruimteverlies óf voor extra isolatiewaarde, kunnen hardschuim platen uitkomst bieden. Vooral PIR of resolschuim heeft een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde), zodat u een minder dikke laag nodig heeft dan bij glas- of steenwol. Kiest u net zo’n dikke laag als bij glas- of steenwol, dan maakt dat de isolatiewaarde van de wand aanzienlijk hoger. Meer over de Rd-waarde en de dikte van materialen leest u hier (even doorscrollen tot Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger).

Nieuw: thermosheets

Een andere manier om met relatief weinig ruimteverlies uw muren te isoleren, is met TONZON Thermosheets. Hiervoor worden folies op 2 cm afstand van elkaar in een houten frame gehangen. De stilstaande lucht tussen die laagjes werkt isolerend. Om een isolatiewaarde van 3,5 te bereiken zijn 5 laagjes lucht en dus 10 centimeter nodig. Een isolatiewaarde van 2,5 wordt vaak als minimum gehanteerd. Voor de afwerking komen er (gips)platen tegen de laatste laag latten, al dan niet met een laag tempex erachter om de draagkracht van de platen te vergroten. Benieuwd naar deze vorm van wandisolatie?  In het Remeha Experience Center in Haarlem kunt u een proefopstelling bekijken.

Zie ook tonzon.nl/muurisolatie/

Lees ook:

Strijd tegen plastic en zwerfafval

Er is jaren hard voor (én tegen) gelobbyd, maar eindelijk is het dan zover: sinds…

De hybride warmtepomp: hoe snel verdien ik ‘m terug en waar hangt dat vanaf?

Er wordt vaak gezegd dat een hybride warmtepomp de energierekening flink verlaagt en dat deze…

Wist u dat…

… een groene erfafscheiding niet gebonden is aan een maximumhoogte? Hekken, muren, schuttingen en andere…