Vloerverwarming altijd aan?!

Misschien kent u de tip wel: vloerverwarming kun je ’s nachts beter aan laten, dat kost minder energie dan ‘s morgens het huis weer opwarmen. Maar klopt dat goedbedoelde advies wel? Het simpele antwoord is nee. Maar lees vooral verder , want dat is te kort door de bocht. Die tip komt niet zomaar uit de lucht vallen, die heeft te maken met onze behoefte aan comfort.

Allereerst: het is altijd energiezuiniger om de verwarming uit te zetten dan ‘m aan te laten staan. Of u nu wel of geen vloerverwarming heeft. Maar als uw huis niet goed is geïsoleerd, dan lekt er ’s nachts veel warmte weg door naden, kieren en slecht geïsoleerde oppervlakten. Zeker als het buiten koud is.

‘Even snel’ werkt niet

Met een cv-ketel stookt u uw woonkamer ’s ochtends sneller weer comfortabel dan met vloerverwarming. Dat komt doordat vloerverwarming werkt met water op lagere temperatuur dan een cv-ketel. De neiging bestaat daarom misschien om de verwarming even flink omhoog te draaien om comfortabel te kunnen ontbijten voor u de deur uitgaat, mocht u nu niet thuiswerken. Dat kost onnodig veel energie en bij vloerverwarming werkt het niet: ‘snel’ bijverwarmen lukt niet op lage temperaturen.

Wilt u een comfortabel én energiezuinig huis, zorg dan allereerst voor goede isolatie. Vergeet daarbij vooral de vloerisolatie niet, anders verdwijnt de warmte van uw vloerverwarming voor ongeveer de helft in de kruipruimte.

Zet de verwarming dus gewoon uit voor u gaat slapen of het huis uitgaat en regel met een timer hoe laat de verwarming weer aan moet om de temperatuur op tijd aangenaam te krijgen. Dat laatste is gewoon een kwestie van uitproberen.

Bron: Hier.nu

Lees ook:

Bespaartip: zet uw cv op zestig

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter wanneer ze op…

Een comfortabeler huis? Check de ‘potjes’!

Volgens ThuisBaas, de consumententak van Stichting Urgenda die zich ten doel stelt om Nederland sneller…

Vers en lokaal, rechtsreeks uit de eigen buurt

Buurderij Hart is verhuisd van Heemstede naar Bennebroek. Wat is dat eigenlijk, een Buurderij? En…