Vijf manieren om uw huis koel te houden

Zou de zomer nu dan toch echt begonnen zijn? Na een lange natte lente liepen afgelopen week de temperaturen weer even flink op. Door het veranderende klimaat moeten we er rekening mee houden dat we de komende maanden nog wel een langere periode met aanhoudende hitte zullen beleven. Daarom alvast vijf tips om huis en hoofd koel te houden.

Wanneer het over koelen gaat, denken we al snel aan een airco. Maar wist u dat airconditioners uw huis wel koel houden, maar uiteindelijk een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde? Niet alleen door het hoge stroomverbruik, maar vooral ook door de koelvloeistoffen die in de apparaten zijn verwerkt. Gedurende de productie, tijdens en vooral na gebruik van airconditioners ontsnapt een deel van die koelvloeistof. En laat dit nou net een superkrachtig broeikasgas zijn! Ironisch, maar waar.

Gelukkig zijn er veel andere manieren om ervoor te zorgen dat uw huis koel blijft.

1. Zorg voor een goede isolatie

Een goede isolatie van uw woning houdt in de winter de warmte binnen en de kou buiten. In de zomer werkt dat net zo goed andersom. Isolatie is dus iets waar u het hele jaar plezier aan heeft.

2. Houd de zon buiten

Zonwering aan de buitenkant van het raam is effectiever dan aan de binnenkant. Met markiezen of – in mindere mate – met rolluiken blijft de directe zonnewarmte een beetje op afstand, zodat de ramen zelf ook wat minder warm worden. Jaloezieën en/of gordijnen houden ook warmte tegen, maar die hangen in de ruimte zelf. Dus als deze de eerste stralen moeten opvangen, dan worden ze zelf ook behoorlijk warm. Die warmte geven ze vervolgens af aan uw woon- of slaapkamer. Heeft u zowel zonwering aan de binnen- als aan de buitenzijde van uw ramen, dan kunt u ze natuurlijk ook allebei gebruiken, mocht dat nodig zijn.

3. Houd deuren en ramen gesloten

Het lijkt een goed idee de ramen open te gooien wanneer het binnen warm wordt. Maar als er vervolgens warmere lucht naar binnen stroomt, werkt dat natuurlijk averechts. Ventileren met roosters, een ventilatiesysteem of een ouderwetse ventilator is dan wel een vereiste.

4. Gooi ’s nachts alles open

’s Avonds en ’s nachts, wanneer de ergste warmte is geweken, kunt u de ramen tegen elkaar open zetten, liefst op verschillende verdiepingen, met de deuren naar gang en trap open. Zo creëert u een luchtstroom die het huis verkoelt.

5. Vergroen uw omgeving

Een tuin met veel groen en misschien zelfs wat water is niet alleen lekker koel, het heeft ook een verkoelend effect op de binnentemperatuur. Grenst uw raam aan een achtertuin vol tegels, dan zal het  lastiger zijn om de hitte buiten te houden dan wanneer u een groene oase heeft gecreëerd.

Lees ook:

Voorkom sluipverbruik en bespaar tot wel 100 euro per jaar

Een gemiddeld huishouden is volgens Milieu Centraal per jaar zo’n 100 euro kwijt aan sluipverbruik.…

Save the date: startbijeenkomsten De Energieke Burger

De Energieke Burger – dé onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen…

Drie manieren om uw buitenmuren te isoleren

Buitenmuren isoleren kan op verschillende manieren. Welke methode u kiest, hangt voor een belangrijk deel…