Ook dakisolatie tijdelijk extra voordelig

Nu de regen weer op de pannen klettert, is het prettig om er binnen comfortabel bij te zitten. Nog tot het einde van dit kalenderjaar kunt u gebruik maken van de verhoogde subsidieregeling voor isolerende maatregelen aan uw woning. In plaats van 20 procent krijgt u 30 procent van de kosten terug, als u minimaal twee maatregelen neemt. Waaronder dakisolatie bijvoorbeeld.

Bij huizen die voor 1975 zijn gebouwd, is geen dakisolatie aangebracht. Tussen 1975 en 1992 werden daken wel geïsoleerd opgeleverd, maar vaak was deze isolatie dun en met een matige isolatiewaarde. Alles bij elkaar is dakisolatie voor alle huizen van vóór 1992 een goed idee.

Isolatie van een schuin dak

De aanpak verschilt per soort dak. Bij een schuin dak kan het isolatiemateriaal aan de binnenkant, tussen de dakbalken, worden aangebracht. Dat klinkt misschien als een klus die u eenvoudig zelf kunt doen, maar een goede afwerking ter voorkoming van koudebruggen is misschien beter besteed aan een vakman.

Wanneer u in een huis uit de jaren dertig woont, dan bent u zo langzamerhand toe aan nieuwe dakpannen. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om direct onder de nieuwe pannen een isolatielaag te laten plaatsen. Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen is ook een mogelijkheid. Wanneer de zolder niet bewoond is en bijvoorbeeld alleen voor opslag wordt gebruikt, is het meestal voordeliger om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak: de energiebesparing is hetzelfde, de (materiaal)kosten zijn lager.

Isolatie van een plat dak

De isolatie van een plat dak kunt u in alle gevallen beter uitbesteden aan een professional: het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel is groot. De isolatie wordt vanaf de buitenkant aangebracht en komt onder een nieuwe laag dakbedekking, of bovenop de bestaande laag.

Aandachtspuntje: soms wordt gedacht dat een ‘groen dak’, bedekt met (sedum)planten, als vervanger kan fungeren van een goede dakisolatie. Dit is niet het geval.

Meteen doorpakken voor extra subsidie

Met het invullen van deze online vragenlijst van Milieu Centraal krijgt u snel een eerste indruk van het soort isolatie dat het beste bij uw huis past, van de kosten én van de geschatte besparing. Op de website Wij Isoleren vindt u op basis van uw postcode  een overzicht van dakisolatiebedrijven in de buurt. Wanneer u vervolgens tegelijkertijd werk maakt van een tweede isolatiemaatregel, bijvoorbeeld dubbel glas, vloer- of spouwmuurisolatie, kunt u tot eind dit jaar 30 procent van uw investering terugvragen aan het Rijk. Hier leest u er alles over en kunt u meteen een aanvraag doen.

Lees ook:

5 Dingen om te doen voordat u een offerte aanvraagt…

Uw huis verduurzamen is altijd een goed idee. Maar dat betekent niet dat het handig…

Waarom stappen zetten? Drie boekentips voor een (warme) zomer

Wilt u meer lezen over klimaatverandering zonder dat u daar somber van wordt? Recentelijk zijn…

Gezocht: beelden van nachtdieren

Helpt u ook mee om de biodiversiteit in Bloemendaal te verbeteren? We zijn op zoek…