Online shoppen: slim en met minder impact

Zeker sinds de lockdown-maatregelen heeft online shoppen een enorme vlucht genomen. Het is natuurlijk erg handig dat het kan, via internet je spullen bestellen. Maar de medaille heeft ook een keerzijde. De toename in transportkilometers en verpakkingsmateriaal belast het milieu, bijvoorbeeld, net als de bouw van nóg meer distributiecentra. Met deze tips beperkt u uw impact.

1. Bestel alleen wat u echt nodig heeft

Doordat online shoppen zo ontzettend gemakkelijk is, is de verleiding groot om meer spullen te bestellen dan u echt nodig heeft. Misschien kunt u ook lenen, of tweedehands kopen. Beetje flauw misschien, maar de meest duurzame aankoop is nog altijd géén aankoop.

2. Voorkom onnodige transportkilometers

Kijk en vergelijk voor u het product bestelt. Daarmee voorkomt u onnodige retourzendingen. Meerdere maten kleding of schoenen kopen om thuis te passen is misschien verleidelijk, maar heeft veel overbodige transportbewegingen tot gevolg. Veel webwinkels hebben een duidelijke maattabel waarmee u de goede maat vooraf kunt bepalen.

Kies een bezorgmoment dat er daadwerkelijk iemand thuis is om het pakket aan te nemen, zodat er niet nóg meer kilometers gemaakt hoeven te worden. Vermijd spoedbezorgingen: daarbij kan de chauffeur niet de meest efficiënte route plannen. Kleine en middelgrote pakketten kunt u wellicht ook zelf afhalen bij de lokale winkel of het afhaalpunt. Liefst op de fiets, natuurlijk.

3. Bundel uw aankopen

Met minder transportkilometers beperkt u de milieu-impact van uw aankoop. Meerdere producten bij één leverancier bestellen helpt daarbij. Een beetje vooruitkijken kan nooit kwaad: misschien hebben andere gezinsleden binnenkort ook iets nodig van dezelfde site, of kunt u alvast iets bestellen voor een jarige? Verlies bij deze afweging niet de kleinere aanbieders en lokale winkels  uit het oog. Megawebshops die álles verkopen beïnvloeden de markt op een manier waar uw wellicht niet achter staat. Zo heeft alles een keerzijde…

4. Hergebruik verpakkingsmateriaal

Bestelt (of verkoopt!) u regelmatig online? Wees dan extra zuinig met verpakkingsmateriaal. Retourzendingen kunnen altijd in de oorspronkelijke verpakking, maar wanneer u slechts een deel van de bestelling terugstuurt, of u verkoopt zelf iets via Marktplaats of een andere tweedehands webshop, dan is het handig als u daar een kleinere doos voor beschikbaar heeft, bijvoorbeeld van een eerdere bestelling.

5. Koop vooral duurzame producten

Uiteraard is niet alleen het transport belastend voor het milieu. Ook en vaak heeft vooral het product zelf een klimaatvoetafdruk. Gelukkig zijn er steeds meer bewust geproduceerde spullen te koop. Keurmerken, analyses en zoekmachines u bij het maken van een duurzame keuze.

 

 

Lees ook:

Vijf manieren om uw huis koel te houden

Zou de zomer nu dan toch echt begonnen zijn? Na een lange natte lente liepen…

Duurzaamheidskrant Bloemendaal 2021

De Duurzaamheidskrant Bloemendaal – editie 2021 – is begin dit jaar onder zo’n 11.000 huishoudens…

Voordeurisolatie: voor een warm welkom

Krijgt u het ook altijd spontaan koud wanneer u naar zo’n Amerikaanse comedyserie kijkt waarin…