Koudebrug in huis? Dit kunt u doen

Wie een koudebrug in huis heeft, verliest soms veel warmte naar buiten. Dat maakt het er niet comfortabeler op en spekt de energierekening. Dit is wat u moet weten over koudebruggen en hoe u ze kunt (laten) oplossen.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug – ook wel thermische brug of bouwknoop genoemd – is een onderbreking in de isolatielaag van een woning. Het is een plek waar kou gemakkelijk de woning kan binnendringen of warmte naar buiten kan lekken. En dat kan ervoor zorgen dat u meer energie gebruikt dan noodzakelijk of dat het in bepaalde ruimtes moeilijk warm wordt.

Hoe ontstaat een koudebrug?

In sommige gevallen ontstaat een koudebrug door rommel in de spouwmuur, waardoor isolatie niet goed werkt. Het komt ook voor dat verschillende soorten isolatie op bepaalde plekken niet goed op elkaar aansluiten. Koudebruggen ontstaan ook op plekken waar (nog) helemaal geen isolatie zit. Bij oudere woning zijn koudebruggen vaak aanwezig omdat er in de constructie van vloeren en muren die naar binnen lopen geen onderbreking of isolatie is aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan een betonnen balkon of een muur die van buiten doorloopt naar een kamer in huis.

Hoe kan een koudebrug worden opgespoord?

De makkelijkste manier om koudebruggen op te sporen is door te voelen. Wanneer (een deel van) een vloer of muur echt kouder aanvoelt dan de rest, is dat een goede indicatie van een koudebrug. Door temperatuurverschillen tussen bijvoorbeeld een muur en een dak of vloer, vormt zich vaak ook vocht en schimmel. Ook dat is een signaal dat er sprake is van een koudebrug. De beste manier om een koudebrug op te sporen, is door gebruik te maken van een warmtecamera. Deze laat precies zien waar de lekken en grootste temperatuurverschillen zitten.

Hoe kan een koudebrug worden opgelost?

Door ervoor te zorgen dat spouwmuren schoon zijn voordat u gaat isoleren, kunt u koudebruggen voorkomen. Daarnaast is het zaak om isolatie goed op elkaar aan te laten sluiten. Zorg er ook voor dat plekken die wel goed geïsoleerd zijn, niet worden doorboord door bijvoorbeeld een leiding. Wanneer de koudebrug veroorzaakt wordt door een zwakke plek in de constructie, kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zij kunnen dit vaak oplossen door de koudebrug zelf in te pakken met isolatie of bijvoorbeeld de hele gevel te isoleren.

 

 

Lees ook:

Energiecoaches De Energieke Burger: Volledig energieadvies – helemaal gratis

We berichtten al eerder over Stichting De Energieke Burger en het nuttige werk dat vrijwilligers…

Hoe werkt een bodem-waterwarmtepomp?

Met een bodem-waterwarmtepomp kunt u uw woning volledig aardgasvrij maken. De benodigde warmte komt van…

Wees wijs met water

Het veranderende klimaat leidt tot steeds meer weersextremen, ook bij ons in Bloemendaal. Periodes van…