Koude voeten? Isoleer uw vloer!

De keuze voor de juiste vloerisolatie is best ingewikkeld. Om te beginnen heb je vloerisolatie en bodemisolatie. Je hebt vloeren met een kruipruimte eronder en vloeren waar je niet van onderaf bij kunt. Je hebt droge kruipruimtes en kruipruimtes met vochtproblemen. Dus wat te doen als u warme voeten wilt? We zetten zes aandachtspunten op een rij.

1. Houd rekening met een lange doorlooptijd

Dankzij de huidige energieprijzen is er een run op isolatie. Daardoor duurt het al snel een aantal maanden voor u een aannemer heeft gevonden wanneer u uw huis wilt verduurzamen. Met sommige vormen van vloerisolatie, bijvoorbeeld met thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol, kunt u wellicht zelf aan de slag. Wilt u de aanleg van vloerverwarming of een nieuwe vloer combineren met het aanbrengen van isolatie, dan zal er waarschijnlijk een vakman aan te pas moeten komen.

2. Kies vloerisolatie…

Om een eerste indruk te krijgen van het soort isolatie dat bij uw huis en uw vloer past, kunt u deze test doen van Milieu Centraal. Hier vindt u ook een overzicht van de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor de isolatie van de onderkant van uw vloer. Deze vorm van isolatie (vloerisolatie) kan alleen worden toegepast wanneer u een kruipruimte hebt van minimaal 35 centimeter diep met een luik om onder de vloer te kunnen kruipen.

3. …of bodemisolatie

Heeft u dit niet, dan kunt u de bodem van de kruipruimte isoleren (bodemisolatie). Meer informatie daarover vindt u hier. Bodemisolatie, bijvoorbeeld met EPS-chips, EPS- of biofoamparels of schuimbeton, levert minder energiebesparing én minder comfortverbetering op dan vloerisolatie. U kunt daarom ook overwegen om de kruipruimte te laten uitgraven om zo alsnog de vloer te kunnen isoleren. Dat is dan wel weer een karwei voor een vakman.

4. Vocht onder de vloer

Tegen vochtproblemen in de kruipruimte is speciaal folie verkrijgbaar, dat op de bodem wordt aangebracht om optrekkend grondwater tegen te houden. De isolerende werking van deze folie is beperkt. Datzelfde geldt voor schelpen. Ook deze kunnen vocht in de kruipruimte tegengaan, maar helpen nauwelijks tegen optrekkende kou. Deze ingrepen worden om die reden vaak gecombineerd met vloerisolatie.

5. Combineer isoleren met verbouwen of vervangen

Is uw vloer of ondervloer aan vervanging toe? Kies dan voor een nieuwe vloer mét isolatie. Ook de aanleg van vloerverwarming kan dan een optie zijn. Daarmee komt gasloos verwarmen meteen een stuk dichterbij.

6. Kijk kritisch

Welke keuze u ook maakt, let daarbij ook op de duurzaamheid van het isolatiemateriaal. Leveranciers zeggen (uiteraard) al snel dat hun isolatieproduct een goede en duurzame keuze is, maar vaak moeten deze claims met een flinke korrel worden genomen. Zo zou schuimbeton minder klimaatbelastend zijn omdat het ‘ter plekke wordt gemaakt’ en ‘volledig recyclebaar’ is, maar op beide claims valt het nodige af te dingen. Bovendien wordt er dierlijk eiwit toegevoegd aan schuimbeton: dat wil je als veganist waarschijnlijk wel weten. Zelfs aan isolatie met schapenwol, wat toch heel duurzaam klinkt, blijken milieunadelen te kleven. Onze tip is dus vooral: wees kritisch in uw keuze.

Lees ook:

Ruimte voor zonnepanelen? Nu doen!

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd. Vanaf dat moment worden zonnepanelen ieder jaar…

Duurzame Huizenroute: inspireren en geïnspireerd worden

Investeert u als woningeigenaar in de verduurzaming van uw eigen huis? Dan kan en wilt…

Zelf composteren in 3 stappen

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) kunt u scheiden of u kunt ervoor kiezen om er…