Infraroodpanelen: slim onder voorwaarden

Elektrisch verwarmen op duurzame energie: dáár willen we zo snel mogelijk naartoe. Naast warmtepompsystemen, zijn ook infraroodpanelen een voorbeeld van slimme elektrische verwarming. Mits u ze goed toepast. Wij zetten een paar zaken voor u op een rij.

Infrarood is onzichtbaar licht dat niet de ruimte verwarmt, maar de mensen en objecten in de ruimte. Vergelijk het met het effect van de zon: ook deze verwarmt niet de lucht, maar maakt u en de bank waarop u zit behaaglijk warm als u de straling opvangt. De ruimte zelf wordt indirect verwarmd via het verwarmde meubilair.

Vaak worden infraroodpanelen (ook wel IR-panelen genoemd) gebruikt als bijverwarming op een plek waar u het graag extra comfortabel hebt. De zit- of de eethoek, bijvoorbeeld. Ook voor ruimtes die u kort of weinig gebruikt, zoals de badkamer of een werkplek, zijn infraroodpanelen een energiezuinige keuze.

Warmtepomp of IR-panelen?

Is uw huis bijzonder goed geïsoleerd, dan kunt u ervoor kiezen om IR-panelen als enige warmtebron te gebruiken. In een aardgasloze woning heeft u dan aanvullend een warmtepomp- of zonneboiler nodig voor warm water. Met IR-panelen kost het echter relatief veel stroom om de ruimte als geheel op temperatuur te krijgen. Een volledige warmtepomp voor verwarming en warm water verbruikt minder stroom. Daar staat tegenover dat een warmtepomp duurder is in aanschaf, zeker als u ook nog lage temperatuurradiatoren of vloerverwarming moet laten aanleggen.

Of IR-panelen ook duurzamer zijn dan verwarming op gas, hangt ervan af of u groene of grijze stroom gebruikt. Wanneer u elektriciteit uit een kolen-, gas- of kerncentrale gebruikt, is verwarmen op stroom niet per se milieuvriendelijker dan met een ‘ouderwetse’ cv-ketel. De CO2-uitstoot voor het opwekken van stroom kan namelijk hoger zijn dan de CO2-uitstoot van verwarming op gas.

Een rekenvoorbeeld

Stel: u verwarmt de badkamer niet meer met de radiator die er hangt, maar met IR-panelen. Daarmee bespaart u zestig kuub gas per jaar. De panelen gebruiken in dit voorbeeld 100 kWh stroom per jaar. Uw CO2-uitstoot vermindert met 70 kilo per jaar, uw energierekening daalt op jaarbasis met 25 euro.

Waar moet u nog meer rekening mee houden bij het gebruik van infraroodpanelen?

  • Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.
  • Kies voor panelen met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld drie minuten. Zo heeft u het sneller behaaglijk wanneer u van de ruimte gebruikmaakt.
  • Het is nog onbekend wat de levensduur van een IR-paneel is. Sommige fabrikanten geven tien jaar garantie op de panelen, anderen vijf jaar of slechts één jaar. De garantie op de elektronische regeling (schakelaar of thermostaat) is meestal korter dan die op het paneel.
  • IR-panelen bieden een ander warmtecomfort dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming. Dit komt doordat de warmte niet gelijk verdeeld wordt over de ruimte. Een paneel heeft een bereik van ongeveer drie meter. Zodra u buiten bereik van een stralingspaneel bent, voelt het koud aan. Lichaamsdelen die niet bestraald worden, zoals benen onder tafel, blijven ook koud. Overweeg daarom om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. U kunt dan ervaren of u de warmte van IR-panelen prettig vindt.

Bron: Milieu Centraal

Lees ook:

Ook 100% lokale groene stroom uit Bloemendaal aan Zee?

Heeft u ‘m al gezien? Onze eigen solar carport met zo’n 5.000 zonnepanelen aan het…

Vers en lokaal, rechtsreeks uit de eigen buurt

Buurderij Hart is verhuisd van Heemstede naar Bennebroek. Wat is dat eigenlijk, een Buurderij? En…

Wat u moet weten over bestrijdingsmiddelen

‘Gewasbeschermingsmiddelen’ worden ze vaak genoemd, de chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat onze groenten…