Wat doet een wamtepomp? En is het geschikt voor ieder huis?

Een goed geïsoleerd huis

Is uw huis goed geïsoleerd of bent u van plan om dit te gaan doen? Dan is het een goed idee om te onderzoeken of uw woning misschien ook geschikt is voor een warmtepomp. Maar hoe werkt zo’n warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp haalt warmte van buiten en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen. Buiten is het gemiddeld 15 graden, maar om de warmte in huis te gebruiken moet de temperatuur 40 graden zijn.
Hoe een (lucht-water) warmtepomp dit doet leggen wij uit in 5 stappen.

Hoe werkt een warmtepomp?

  1.  Een warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. De lucht stroomt door het buitengedeelte van de warmtepomp.
  2.  In de warmtepomp zit een koelvloeistof met een hele lage temperatuur. Doordat de buitenlucht een hogere temperatuur heeft, ontstaat er een temperatuurverschil. Door dit temperatuurverschil wordt de warmte uit de buitenlucht opgenomen door de warmtepomp.
  3.  In het binnen gedeelte van de warmtepomp wordt deze warmte samengeperst met een compressor, daardoor stijgt de temperatuur tot 40 graden. Bijna alle elektriciteit die je nodig hebt voor een warmtepomp, wordt gebruikt in dit proces.
  4.  Vervolgens wordt de warmte overgedragen aan de centrale verwarming van je huis. Met speciale radiatoren of wand- en vloerverwarming wordt de warmte dan goed door het huis verspreid.
  5.  Als de warmte is afgegeven aan de centrale verwarming blijft er in de warmtepomp koude koelvloeistof achter. Deze koelvloeistof kan opnieuw warmte opnemen uit de buitenlucht, en zo begint het proces weer bij stap 1

Let op: bij een water-water warmtepomp bestaat er geen buitengedeelte maar zit er een extra gedeelte onder de grond.

Kijk hier voor andere manieren om uw woning te verbeteren en zelf energie op te wekken.

 

Lees ook:

Woning verduurzamen? Vraag subsidie aan!

Overweegt u om uw woning te verduurzamen? Goed idee, want woningeigenaren die zelf stappen willen…

Terugblik online bijeenkomst Transitievisie Warmte 10 mei 2021

In 2021 moet iedere gemeente een Transitievisie Warmte (TVW) opstellen. In die visie staat wat…

Ook dakisolatie tijdelijk extra voordelig

Nu de regen weer op de pannen klettert, is het prettig om er binnen comfortabel…