Hoe vind ik een goede partij die mij kan helpen met isolatie?

Vloerisolatie, nieuw glas of een warme spouw: bij wie moet je zijn en hoe vergelijk je offertes? We helpen u op weg met 8 praktische tips.

Isoleren? Het kan best wat voeten in de aarde hebben, zeker als u niet weet met wie u in zee moet of wanneer u eerst een zolder moet uitruimen. En bovendien: waar begint u in huis met isoleren? In acht stappen helpen we u op weg naar een lagere energierekening en een comfortabeler huis.

  1. De meeste mensen isoleren hun huis in stappen. Maar waar begin je? Op de website van Milieu Centraal vindt u een handige Isolatie-zelfscan. Wilt u echt een maatwerkadvies, dan kunt het best contact opnemen met een energiecoach van de Energieke Burger.
  2. Informeer bij familie, vrienden en buren die hun al woning hebben geïsoleerd naar hun ervaringen een aanbevelingen. Zo komt u tot een eerste lijstje met aanbevelingen en van bedrijven waarmee u liever niet in zee gaat. En hoort u bovendien wat ze misschien een volgende keer anders zouden doen.
  3. Het Duurzaam Bouwloket heeft ook een zoekmachine met bedrijven die u kunnen helpen. Daarnaast bieden zij ook de mogelijkheid om offertes die u ontvangt gratis te beoordelen.
  4. Check van de partijen waar u een offerte aanvraagt of deze aan de kwalificaties voldoen en/of gecertificeerd zijn, zoals het KOMO-keurmerk of het SKG-IKOB-certificaat. Zo weet u dat de werkzaamheden volgens de vereiste kwaliteitsnormen worden uitgevoerd.
  5. Vraag meerdere offertes aan bij meerdere bedrijven. Vergelijk de prijzen, maar let ook op andere zaken. Zoals gebruikte materialen, de werkzaamheden en garanties, zodat u een goed beeld krijgt van wat uiteindelijk wordt opgeleverd.
  6. Stel vragen en wees kritisch. Niet alleen over de gebruikte isolatiemethoden, maar ook over welke materialen gebruikt worden en welke resultaten u mag verwachten. Check ook deskundigheid, de tijd dat ze reageren op vragen en betrouwbaarheid.
  7. Vraag – zeker als het betreffende bedrijf niet bij uw vrienden of familie werk hebben gedaan – naar referenties en onderzoek welk werk dat ze eerder hebben gedaan. Ga desnoods kijken bij huizen waar ze isolatie hebben aangebracht en praat met andere opdrachtgevers.
  8. Gaat u in zee met een partij, check dan goed waar u voor tekent. Check garantie- en betalingsvoorwaarden, de planning en stel vragen als bepaalde zaken niet duidelijk zijn. Ga pas akkoord als echt alles helder is.

Lees ook:

Waarom stappen zetten? Drie boekentips voor een (warme) zomer

Wilt u meer lezen over klimaatverandering zonder dat u daar somber van wordt? Recentelijk zijn…

Bespaartip: radiatorventilator plaatsen

Met een radiatorventilator zorgt u ervoor dat u sneller en zuiniger kunt verwarmen zonder uw…

Gezocht: beelden van nachtdieren

Helpt u ook mee om de biodiversiteit in Bloemendaal te verbeteren? We zijn op zoek…