Groene Strand Bloemendaal

Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Hier krijgt natuur de ruimte en bieden we rust voor vogels. Helpt u mee? Houd afstand van de vogels en lijn uw hond aan.

Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In de vloedlijn leven unieke plant- en diersoorten en vinden strandbroeders een plek om te broeden. Door het intensieve strandbeheer krijgt strandleven geen kans om zich te ontwikkelen. Het Groene Strand helpt om de natuur en natuurbeleving weer haar plek terug te geven op het strand.

Rustplekken voor vogels

Er zijn vogels die graag op het strand broeden of overwinteren, maar door de toenemende drukte op het strand krijgen ze steeds minder rust. Daarom is er op zaterdag 18 maart samen met zo’n 20 vrijwilligers een rustplek gecreëerd. Met behulp van 128 houten palen is een deel van het Bloemendaalse strand langs de duinen afgezet. Zo is een gebied gerealiseerd dat ruimte geeft aan zwaar bedreigde strandbroedvogels, zoals de strandplevier en dwergstern.

 

Afval opruimen

Op een schoon strand is ruimte voor mensen én dieren. Vogels kunnen voedsel zoeken, wij zandkastelen bouwen. Vogels kunnen broeden, wij door de branding slenteren. Door afval op te ruimen voorkomen we dat bijvoorbeeld plastic weer in zee terecht komt of – nog vervelender – door vogels als voedsel worden gezien. Daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken, want een schoon strand is belangrijk voor alles en iedereen die op het strand komt. In samenwerking met Stichting Juttersgeluk verzamelen we elke derde vrijdagochtend van de maand om 9.45 uur bij Strandpaviljoen Parnassia, Parnassiaweg 1, Overveen. Doet u ook mee? Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:

Online shoppen: slim en met minder impact

Zeker sinds de lockdown-maatregelen heeft online shoppen een enorme vlucht genomen. Het is natuurlijk erg…

Bijeenkomsten waar u energie van krijgt

Onlangs organiseerde de Energieke Burger een tweetal startbijeenkomsten in vogelenzang en Bennebroek. Daar kwamen in…

Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?

Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was…