Geen vuurwerk, wel spetterend het nieuwe jaar in

Sinds 2021 mag in de gemeente Bloemendaal geen vuurwerk worden afgestoken tijdens de jaarwisseling. Lees wat wel mag, de alternatieven en hoe het toch feestelijk wordt.

Naast al het lichamelijk letsel, het dierenleed en de kans op brand is vuurwerk ook nog eens een flinke belasting voor het milieu. Daarom besloot gemeente Bloemendaal in 2021 om het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. Inmiddels is dat ook in veel andere gemeenten gebeurd.

Leuk en wel toegestaan

Toch is niet al het vuurwerk verboden. Vuurwerk uit de lichtste categorie (F1) mag wel. Deze categorie bevat bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten, trekrotjes, grondbloemen en Bengaals vuur. Deze categorie wordt ook wel scherts- en fopvuurwerk genoemd. De meeste vuurwerkwinkels hebben hiervan een klein assortiment (sterretjes sowieso), maar ook feestwinkels en horecagroothandels mogen dit verkopen. In combinatie met bijvoorbeeld een vuurkorf en het ploppen van champagnekurken hebt u alle ingrediënten voor een geslaagde jaarwisseling.

Niet toegestaan

Vuurwerk anders dan hierboven beschreven, mag dus niet. Ook het afschieten van carbid en dergelijke is niet toegestaan. Daarnaast is ook het oplaten van (papieren) wensballonnen verboden. Deze laatste gebruiken een vlam die brand kan veroorzaken. Bovendien zorgen de ballonnen voor rommel op straat of belanden ze in bomen.

Vuurwerkoverlast melden

In de week voor oud en nieuw wordt er in Bloemendaal extra gecontroleerd. Wordt er bij u in de buurt toch vuurwerk afgestoken, dan kunt u dit hier melden.

Lees ook:

Alweer een topjaar voor zonnepanelen

Wie in 2022 al zonnepanelen had, had een stuk minder last van de hoge energieprijzen.…

De 5 meest gestelde vragen over hybride warmtepompen

Nu de gasprijzen schrikbarend stijgen, loopt ook de belangstelling voor warmtepompen en andere vormen van…

Uw volgende cv-ketel: kopen, huren of leasen?

Is uw cv-ketel aan vervanging toe, maar denkt u ook na over de overstap naar…