Energielabel bij verkoop woning steeds belangrijker
De huizenprijzen stagneren en woningen staan weer langer te koop. Daarnaast kijken kopers steeds vaker naar het energielabel van een huis. We zetten de belangrijkste trends voor u op een rij.
De tijd dat woningen met meer dan 10 procent per jaar in waarde stegen, ligt definitief achter ons. Volgens onderzoek door nos.nl zijn huizen gemiddeld zo’n 6,4 procent goedkoper dan een jaar geleden. Sterker nog, in onze regio (IJmond , Groot-Amsterdam en Haarlem) daalden de prijzen de afgelopen periode op jaarbasis het hardst, gemiddeld met meer dan 9 procent. Dit zijn de belangrijkste oorzaken voor deze ontwikkeling:
Gestegen hypotheekrente
De afgelopen anderhalf jaar is de rente in stappen verhoogd van ca. 1,3 procent naar inmiddels zo’n 4 procent voor een hypotheek met een looptijd van 25 jaar. Voor huizenkopers betekent dit een forse toename van de maandlasten en minder financiële ruimte om voor een duurdere woning te gaan.
Hogere energielasten
De afgelopen periode hebben huiseigenaren te maken gekregen met torenhoge energierekeningen en ongunstige contracten bij energieleveranciers. Hoewel we inmiddels al over deze piek heen zijn, is de verwachting dat de prijzen voor gas en elektriciteit niet meer zullen teruggaan naar het niveau van voor het begin van de oorlog in Oekraïne . Een hoger aandeel van de energiekosten in de maandlasten, betekent dat er minder geld beschikbaar is voor een hypotheek. Ook hierdoor staan de huizenprijzen onder druk.
Woningen met slecht label minder in trek
Die hoge energiekosten hebben tot gevolg dat huizenkopers veel kritischer kijken naar het energielabel van een woning dan in voorgaande jaren. Een grote groep kopers bezichtigt geen huizen met label F of G. Ook onderzoeken veel kijkers bij bezichtiging hoe goed een woning al geïsoleerd is en wat de mogelijkheden zijn om het energieverbruik verder te verlagen. In Bloemendaal zijn relatief veel grote woningen met een hoog energieverbruik en een minder gunstig energielabel.
Groter aanbod van woningen
Woningen staan langer te koop. Er worden minder woningen verkocht via inschrijving en meer via onderhandeling. Dit zorgt ervoor dat het aanbod groeit. Ook verlagen verkopers tijdens de verkoopperiode vaker de prijs van hun woning. Uit onderzoek blijkt dat in 2022 van zo’n 20 procent van de woningen op makelaarswebsite Funda de prijs werd verlaagd. In 2019 gebeurde dit in maart in 7 procent van de gevallen..
De prijzen van huizen staan dus om verschillende redenen onder druk. Woningeigenaren doen er – in de eerste plaats voor hun eigen portemonnee en het comfort in huis – goed aan om zelf aan de slag te gaan en het label te verbeteren. De hoge energieprijzen hebben tot gevolg dat – ondanks de gestegen kosten voor materiaal – een investering in isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp zich vaak snel terugverdient. Weet u niet waar u moet beginnen? Maak dan een gratis afspraak met een energiecoach van de Energieke Burger.
Lees ook:
Baas in duurzame beurs
Met de vele miljoenen die banken, verzekeraars en pensioenfondsen in beheer hebben, kunnen zij belangrijke…
Hybride warmtepomp: kan het net het wel aan?
Gemeente Bloemendaal stimuleert de overstap op een (hybride) warmtepomp met een extra subsidie van 250…
Zuinig rijden met verbrandingsmotor
Nog geen elektrische auto voor de deur? Jammer, maar ook met een ‘ouderwetse’ verbrandingsmotor kunt…