Een heerlijke zomervakantie dicht bij huis

Trek die korte broek maar uit de kast, de Bloemendaalse zomer is eindelijk begonnen! Met de vakantie voor de deur plannen we vaak een citytrip, strandvakantie of backpack-avontuur. Maar voor nieuwe indrukken, lekker eten en om te relaxen hoef je Bloemendaal echt niet te verlaten.

Wist u dat een zonvakantie van twee weken naar Bali met vier personen volgens Milieu Centraal een uitstoot heeft van zo’n 13.400 kilo CO2? Rijdt ditzelfde gezin met auto en tent naar Zuid-Frankrijk, dan veroorzaakt het 600 kg CO2 klimaatimpact. Dat is nog geen 5 procent van de reis naar Bali. Met een vakantie in eigen regio kan het zelfs richting nul.

Een vakantie dicht bij huis is ook nog eens goed voor de mentale gezondheid: geen vermoeiende lange wachtrijen op Schiphol. File-, laad- en inpakstress verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de besparing in uw portemonnee!

Wij geven u graag tips voor een staycation om nooit te vergeten.

Strandvakantie

Bloemendaal aan Zee, volgens sommigen het Ibiza van Nederland! Voor feestgangers zijn er de hippe strandtenten, maar ook voor rustzoekers is er genoeg keuze. Droom weg op een van de heerlijke bedjes en lees eindelijk dat ene boek uit. Proef hemels eten of geniet in alle rust van een zonsondergang bij een van de vele strandtenten.

Cultuurvakantie

Liever cultuur snuiven? In het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum, is de tentoonstelling ‘De Grote Illusie’ te zien. In het Frans Hals Museum staat ‘The Art of Drag’ op de agenda. In Amsterdam blijft het Rijksmuseum natuurlijk een klassieker, maar ontdek ook eens de musea in het wat ruigere Amsterdam-Noord. STRAAT/ Internationaal street art museum is een dikke aanrader. Midden in het groen van Landgoed Keukenhof (Lisse) vindt u het bijzondere museum LAM.

Culinaire wereldreis

Dol op goed eten? Voor de Franse keuken kunt u terecht bij een restaurant verscholen tussen de duinen van Bloemendaal. Voor gerechten uit alle windstreken kunt u terecht bij diverse restaurants in Bloemendaal, Aerdenhout of Haarlem. Heerlijke vegetarische gerechten vindt u bij diverse eetgelegenheden in Haarlem of Amsterdam. In Westerpark Amsterdam kunt u onder de bomen genieten van een fantastische Noord-Afrikaanse keuken. Een aanrader voor wie 100 procent biologisch wil eten is een heerlijk restaurant met uitzicht over de (bloembollen)velden in ons eigen Vogelenzang.

Wandel- en fietsvakantie

Tot rust komen in de natuur? In Nationaal Park Zuid-Kennermerland kunt u naast konijnen, reeën en damherten zomaar konikpaarden, Schotse hooglanders en wisenten spotten. Het naastgelegen Duincafé is de perfecte duurzame pitstop. Op zoek naar iets meer avontuur? In de Amsterdamse Waterleidingduinen mag u zich buiten de gebaande paden begeven en dus letterlijk struinen door de natuur. Sluit af met een pannenkoek bij een van de gezellige pannenkoek restaurants.

Tip 1: Download voor de beste wandel- en fietsroutes een app, zoals: Wandel, Komoot of Strava.
Tip 2: Houd begaanbare en onbegaanbare fiets- en wandelpaden door hoogwater hier in de gaten.

Actieve vakantie

Klaar met luieren? Aan de Mooie Nel kunt u terecht voor een elektrische sloep, een Canadese kano of een sup board. Een frisse duik neemt u in ’t Wed, de Oosterplas of monumentaal openluchtzwembad De Houtvaart.

Een mooie golfbaan en uitdagende mountainbike-routes vindt u in Spaarnwoude. De mooiste plekken om te midgetgolfen vindt u onder de oudste eikenbomen van Haarlem in de Haarlemmerhout en in een verborgen tuin in Wijk aan Zee.

Dagtrip

Met uw eigen huis als uitvalsbasis hebben we tenslotte nog een paar tips voor een dagje uit. Voor een citytrip pakt u gemakkelijk de trein naar Amsterdam, Den Haag of Utrecht. Met kids gaat u naar een buitenspeelplaats in Heemstede of ijs eten in Bennebroek.

Met een goed gevulde picknickmand waant u zich op landgoed Elswout, Leyduin of Duinlust in een sprookje. En een fietstocht dwars door Nationaal Park Zuid-Kennemerland brengt u naar de haven van IJmuiden om een visje te eten. Even de oversteek over het water naar Velsen-Noord maken, en vervolgens met de Veerpont weer terug.

Fijne vakantie!

Lees ook:

Uw huis duurzaam in de verf: Vele tinten groen

In september vorig jaar opende verfwinkel Autentico Paint de deuren in het centrum van Bloemendaal.…

Afval update: koffiepads en blikjes

In de strijd tegen zwerfafval en het verminderen van restafval zijn er in de eerste…

Duurzaamheidskrant Bloemendaal 2021

De Duurzaamheidskrant Bloemendaal – editie 2021 – is begin dit jaar onder zo’n 11.000 huishoudens…