Drie manieren om uw buitenmuren te isoleren

Buitenmuren isoleren kan op verschillende manieren. Welke methode u kiest, hangt voor een belangrijk deel af van het bouwjaar van uw woning. En van de ambities die u hebt voor de gewenste isolatiewaarde. Wilt u van het aardgas af? Dan is spouwmuurisolatie alléén waarschijnlijk niet voldoende. De mogelijkheden op een rij.

1. Spouwmuurisolatie

Huizen die na 1920 zijn gebouwd, hebben meestal een spouwmuur. Aanvankelijk werd de dubbele muur – met een aantal centimeter tussenruimte – beschouwd als voldoende isolatie. Pas in de jaren zeventig ging men bij de bouw isolatie aanbrengen in de spouw. U kunt laten onderzoeken of uw spouw geschikt is voor na- of bij-isolatie. Bij oudere huizen ligt er soms te veel bouwpuin in om de spouw goed te kunnen opvullen, of is de tussenruimte te smal. Dan kunt u beter kiezen voor een andere isolatievorm. Is uw huis minder dan dertig jaar oud, dan is de isolatiewaarde van uw buitenmuren waarschijnlijk op orde.

2. Buitengevelisolatie

Huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren. Een huis zonder buitenmuurisolatie verliest veel warmte. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om uw huis als het ware in te pakken met een extra laag. Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren aangebracht en afgewerkt met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Voor deze vorm van isolatie is vaak een gemeentevergunning nodig omdat het uiterlijk van uw huis verandert.

3. Voorzetwanden

Aanvullend op of in plaats van spouwmuurisolatie, kunt u de isolatie van uw buitenmuren verbeteren door voorzetwanden te plaatsen aan de binnenkant. Voorwaarde is dat u geen last hebt van vocht- of schimmelproblemen op uw buitenmuren, of dit eerst laat verhelpen. Het plaatsen van voorzetwanden kost een beetje ruimte: meestal ongeveer tien centimeter. Daar staan dan wel meer comfort en een lagere energierekening tegenover.

 

 

Lees ook:

Drie manieren om uw platte dak te isoleren

Het isoleren van een plat dak vergt een andere aanpak dan een schuin dak, vooral…

Bekijk duurzame woonoplossingen op Huis & Energie

Begin oktober is in de Expo van Vijfhuizen de beurs Huis & Energie. Wie meer…

Warmtepomp: zo voorkomt u geluidsoverlast

Zeg ‘warmtepomp’ en nog altijd zeggen veel mensen vertwijfeld: ‘herrie?!’ In de praktijk valt dat…