Drie en een halve vraag aan Pieter Bergmeijer over De Energieke Burger

Wat horen we? Gaat De Energieke Burger, na Bennebroek en Vogelenzang, nu ook Bloemendaal, Aerdenhout en Overveen veroveren?

“Dat klopt. De coronatijd was een goede periode om te evalueren wat we tot dusverre hebben bereikt. En dat is al best heel wat: onze energiecoaches hebben meer dan tweehonderd huishoudens gesproken over hun energieverbruik en voor een groot aantal een adviesrapport opgesteld. Wanneer daar behoefte aan is, beantwoorden we vragen over offertes, denken we mee over een volgende stap en proberen we helderheid te verschaffen bij tegenstrijdige adviezen van derden. Er is duidelijk veel behoefte aan begrijpelijke en onafhankelijke informatie over het verduurzamen van woningen.”

Hoeveel coaches zijn er inmiddels actief in de regio?

“We begonnen met zeven coaches, maar geleidelijk zagen we dat ook mensen uit Bloemendaal en Aerdenhout in hun eigen omgeving mensen wilden gaan ondersteunen. De afgelopen anderhalf jaar, toen huiskamergesprekken en informatieavonden niet konden doorgaan, hebben we zes nieuwe coaches opgeleid. Zij zijn er inmiddels helemaal klaar voor om aan de slag te gaan. Wie belangstelling heeft, kan op onze website alle informatie vinden en zich aanmelden voor een adviesgesprek.”

En jullie diensten zijn nog steeds gratis?

“Ja, haha, hoe is het mogelijk, hè? We werken met allemaal vrijwilligers die goed geïnformeerd zijn, vaak zelf veel ervaring hebben met verduurzaming, en die het vooral heel leuk vinden om anderen op weg te helpen. Zo is De Energieke Burger ook ontstaan: ik werd gevraagd om een lezing te komen houden in Trefpunt Café, over verduurzaming. Dat was mijn werk vroeger. Toen dacht ik: ik kan er een gortdroog verhaal over houden met heel veel cijfers, maar ik kan mensen ook vertellen over hoe ik hier in Vogelenzang een oud bollenbedrijf aan het ombouwen ben naar de een nul-op-de-meter woning voor mezelf en het gezin van mijn dochter. ‘Dit is wat ik allemaal ben tegenkomen’, vertelde ik ‘En wat zijn jullie plannen? Wat hebben jullie nodig? Kunnen we hier niet een burgerinitiatief van maken? En dat is precies wat er gebeurde.”

Jullie hebben het er maar druk mee, of niet?

“Er gaat een groot deel van mijn week in zitten, inderdaad. En niet alleen van mij. Maar joh, hoe moet je als pensionado anders je tijd doorkomen?”

 

Lees ook:

Terugblik RES-sessie Gemeente Bloemendaal

Op donderdag 6 februari werd er in Bloemendaal een Lokaal Scenario Atelier (LSA) voor de…

Zelf composteren in 3 stappen

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) kunt u scheiden of u kunt ervoor kiezen om er…

Drie manieren om uw platte dak te isoleren

Het isoleren van een plat dak vergt een andere aanpak dan een schuin dak, vooral…