Doe eens een duintuin

Ha, heerlijk: lente. We kunnen de tuin weer in. Jeuken uw groene vingers ook al? Denk deze keer dan even iets langer na wanneer u met uw winkelwagen door het tuincentrum rijdt. Met de ene plantensoort doet u de natuur namelijk een veel groter plezier dan met de andere.

Vooropgesteld: groen in uw tuin is altijd beter dan tegels. Uw tuin blijft koeler, kan regenwater beter opvangen en biedt een thuis voor insecten, egels en vogels. Maar de ene plant is de andere niet. Die vrolijke eenjarige bloeiers van het tuincentrum zijn vaak bespoten met ‘gewasbeschermingsmiddelen’ die schadelijk zijn voor insecten. Oók zogenaamd ‘bijvriendelijke’ planten bevatten vaak chemicaliën. Maakt u gebruik van onbespoten zaaigoed en planten, dan is dat een belangrijke stap in de groene richting.

Ga voor inheems

Wilt u een echte bijdrage leveren aan de biodiversiteit in uw omgeving, kies dan ook voor zogenoemde inheemse soorten. Dat zijn planten die van nature al eeuwen in de omgeving voorkomen en zich optimaal aan de bodem en de omstandigheden hebben aangepast. Ook insecten zijn hierbij het meest gebaat, omdat zij zich in deze soorten hebben ‘gespecialiseerd’. Hier in de gemeente Bloemendaal is een duintuin ideaal.

Gelukkig vinden ook tuincentra in de buurt het belangrijk dat er meer ‘echte’ natuur in de tuinen komt. Vanaf 22 april breiden diverse tuincentra hun aanbod uit met een assortiment ‘Wild en inheems’. Ook is er een speciaal zadenmengsel ontwikkeld met inheemse zaden van lokale oorsprong. Hiermee legt u de basis van uw eigen duintuin. Tijdens het weekend van de biodiversiteit. kunt u dit zadenmengsel gratis afhalen bij de balie van Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland (bij ingang Koevlak).

Lees ook:

Vijf vragen en antwoorden over de thuisbatterij

Met energietarieven die de pan uitrijzen, is het slim om te onderzoeken op welke manier…

Bespaartip: slimme thermostaat bespaart

In steeds meer huizen wordt de verwarming met behulp van een slimme thermostaat aangestuurd. Maar…

Gebruikt frituurvet? Recycle het!

Met de feestdagen bakken veel mensen zelf oliebollen, appelflappen en andere lekkernijen. En het oude…