Dit moet u weten over het tijdperk na de gloeilamp

Officieel is de verkoop van gloeilampen al sinds 2009 verboden, hoewel lampen van 60 Watt door een foutje in de wetgeving nog tot 2016 in bouwmarkten verkrijgbaar waren. Heeft u nog ‘ouderwetse’ gloeilampen in huis? Het is beter voor het milieu deze meteen te vervangen. Verhelderende antwoorden op veelgestelde vragen over verlichting.

Welk alternatief voor de gloeilamp is het meest energiezuinig?

Ledlampen zijn tot 90 procent energiezuiniger dan een gewone gloeilamp; spaarlampen ongeveer 80 procent. Voor tl-buizen ligt de zaak wat ingewikkelder: de lamp zelf is ongeveer 85 procent zuiniger dan een gloeilamp (zeker wanneer het om een led-variant gaat), maar de armatuur verbruikt ook wat stroom. Een halogeenlamp is maar zo’n 30 procent zuiniger dan een gloeilamp en mag om die reden sinds 2018 ook niet meer verkocht worden in de EU. Er bestaat ook nog zoiets als buislampen: die lijken sprekend op een tl-buis, maar zijn eigenlijk een soort gloeilampen in buisvorm: niet zuinig dus.

Welke lamp gaat het langst mee?

Ook hier komt de ledlamp als winnaar uit de bus. Producenten claimen dat deze 15 tot 20 jaar meegaat. Voor de tl-buis staat een levensduur van 10-20 jaar, voor spaarlampen 10 jaar en halogeenlampen ongeveer 2. Houdt een lamp er veel eerder mee op dan aangegeven? Sommige producenten zijn zo vriendelijk u een nieuw exemplaar op te sturen wanneer u de moeite neemt om hier melding van te maken.

Welke lamp is het duurst?

Daarin staat de ledlamp wederom bovenaan. Deze is duurder in aanschaf dan de andere lamptypes. Maar ja, dan heb je ook wat. Ledlampen zijn, naast de eerder genoemde voordelen, zo goed als onbreekbaar, kunnen goed tegen kou, zijn waterbestendig en bevatten geen schadelijke stoffen.

Welke lampen hebben een opstarttijd?

U kent het wel: u doet het licht aan en er verandert aanvankelijk niet zo gek veel: een zwak schijnsel verlicht de kamer. Spaarlampen en tl-buizen gaan geleidelijk aan, waardoor het even duurt voor het licht op volledige sterkte is. Led- en halogeenlampen hebben hier geen last van.

Zijn alle lampen geschikt om te dimmen?

Nee. Spaarlampen en tl-buizen kunnen meestal niet aangesloten worden op een dimmer. Halogeenlampen zijn hier bij uitstek geschikt voor, maar worden dus niet meer verkocht. Bij ledlampen is dit een aandachtspunt: er bestaan dimbare ledlampen en aparte elektronische dimmers voor ledlampen. Al met al een tamelijk technisch verhaal, waarover u hier meer informatie vindt.

Waar laat ik lampen die ik wil vervangen?

Gloei- en halogeenlampen hebben een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Daarom horen ze niet in de glasbak. Ze kunnen gewoon bij het restafval, omdat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten. Spaarlampen en tl-buizen bevatten kwik en worden daarom apart ingezameld. U kunt ze kwijt in speciale inleverbakken in diverse winkels, of in de milieustraat. Ledlampen gaan in dezelfde inleverbak: zo kunnen ze worden gerecycled.

Tip: heeft u uw bespaarbon t.w.v. 50 euro nog niet verzilverd? Hiermee kunt u ook een voorraadje ledlampen bestellen!

Lees ook:

Ook dakisolatie tijdelijk extra voordelig

Nu de regen weer op de pannen klettert, is het prettig om er binnen comfortabel…

Meer lenen voor woningverduurzaming in 2024

Goed nieuws voor wie een woning wil kopen en deze moet verduurzamen en voor wie…

Kom naar startbijeenkomsten Energieke Burger: ‘Met energie aan de slag’

De Energieke Burger, de  vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen van hun…