De Energieke Burger als betrouwbare buurman

Hoe krijg je je buren mee in de duurzame transitie? Door mensen niet zelf het wiel te laten uitvinden, volgens energiecoach Jos Kooijman. En door persoonlijk met ze in gesprek te gaan, denkt Jan Pieter Goossens, bewoner van de wijk Bloemhof en lid van de contactgroep voor deze wijk in Bennebroek.

Op de eettafel van Jan Pieter ligt een stapeltje flyers van De Energieke Burger, en een professioneel ogende wijkkrant, special voor en over Bloemhof. “Misschien iets té professioneel”, denkt Jos achteraf. Juist het feit dat de krant er ‘zo officieel’ uitzag, wekte soms achterdocht, merkte hij. “Sommige mensen nemen daardoor meteen aan dat de afzender een bedrijf of instantie is. ‘Zal wel duur zijn’, denken ze dan en de krant gaat in de kattenbak.”

Voor Jan Pieter werkte dat anders. “Ik vond die wijkkranten juist heel handig. Allemaal verhalen van mensen in de buurt die verstandig aan de gang waren gegaan met de verduurzaming van hun huis. In vergelijkbare woningen als die van ons. Dat maakt het heel gemakkelijk om zelf ook aan de slag te gaan.”

Grote stappen

Op 2 november organiseerde De Energieke Burger een ‘startavond’ in Trefpunt. Jan Pieter en zo’n 45 dorpsgenoten kwamen eropaf. Medewerkers van De Energieke Burger vertelden die avond over de grote stappen die er in de Bennebroekse wijken te zetten zijn. “Veel woningen hebben hier nog een standaard G-label. Wij hebben een bouwkundige drie woningen laten doormeten die typisch zijn voor Bloemhof en kunnen aan de hand daarvan laten zien hoe snel isolerende maatregelen renderen.”

Jan Pieter was al snel om. Hij had net zijn energierekening omhoog zien gaan van 200 naar 400 euro per maand. “Ik ben toen meteen aan de gang gegaan met tochtstrips”, vertelt hij. “Maar ik zag wel in dat er meer nodig is. Jos liet me een Hoomdossier invullen, een uitgebreide vragenlijst over je woning en energieverbruik. Op basis daarvan geven energiecoaches advies over de beste maatregelen.”

De eerste offertes heeft Jan Pieter inmiddels al opgevraagd; morgen komt er een installateur voor de vloerisolatie. Ook meldde Jan Pieter zich aan als vrijwillig lid van de contactgroep voor de wijk. “Ik heb een eigen wijnbedrijf en heb altijd in de sales gezeten. Dat contact met mensen vind ik leuk. En ik geloof heel erg in het nut van verduurzaming. Die boodschap breng ik graag aan de man.”

Persoonlijke benadering

Hoe Jan Pieter zijn rol precies gaat invullen, weet hij nog niet. “Ik ga gewoon zelf beginnen met isoleren, zodat ik mijn ervaringen met de buren kan delen. Niet meteen huis-aan-huis, hoor, ik denk dat ik begin bij de mensen die ik ken in de straat.” “We zijn deze wijkgerichte aanpak nog aan het uitvinden”, geeft Jos toe. “In de praktijk blijkt het het best te werken wanneer je mensen persoonlijk aanspreekt. Energiecoaches werken in hun eigen dorp, maar voor zo’n persoonlijke benadering hebben we echt hulp nodig in de wijk. Daar is de contactgroep voor bedoeld.”

De kern van de boodschap van De Energieke Burger? Jos: “Het gaat steeds meer geld kosten als je niet verduurzaamt. Dus wat houdt je tegen? Wij kunnen meedenken over het wegnemen van drempels.” Jos kijkt peinzend. “Maar hoe brengen we die boodschap? ‘Wij helpen besparen’ klinkt zo commercieel…” “Maar het is wél zo”, vult Jan Pieter aan. “Mensen kunnen ons gewoon zien als een betrouwbare buurman.”

Lees ook:

Houtbouw ouderwets? Echt niet

Hout is één van de oudste bouwmaterialen die we kennen. Maar wist u dat bouwen…

Doe mee aan ‘Goed doen in het groen’

Deze week is de campagne ‘Goed doen in het groen’ in de gemeente Bloemendaal van…

Vers en lokaal, rechtsreeks uit de eigen buurt

Buurderij Hart is verhuisd van Heemstede naar Bennebroek. Wat is dat eigenlijk, een Buurderij? En…