CV-ketel eruit, warmtepomp erin?

Ook in Bloemendaal moeten alle woningen in 2050 van het gas af zijn. Dat klinkt nog ver weg, maar wie nu al investeert in duurzame energie, profiteert het snelst van de besparing die dit uiteindelijk oplevert. Steeds meer huiseigenaren kiezen daarom voor zonnepanelen of een warmtepomp. Maar kun je zomaar je cv-ketel door een warmtepomp vervangen?

Het antwoord is simpel: nee. Het is van belang om eerst na te gaan wat er nodig is om uw huis geschikt te maken voor verwarming met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt bijvoorbeeld alleen optimaal in een goed geïsoleerde woning. Natuurlijk bespaart u met goede isolatie sowieso al op uw energierekening. Maar nieuwe woningen zijn eenvoudiger (en dus goedkoper) te isoleren dan bijvoorbeeld een jarendertig

Radiatoren vervangen

Ook uw radiatoren spelen een rol. Doordat een warmtepomp, anders dan een cv-ketel, het water in de radiatoren opwarmt tot een relatief lage temperatuur (zo rond de 35 graden), zijn er vaak andere radiatoren nodig, of een vloerverwarmingssysteem. Bij lage buitentemperaturen is bij-verwarmen vrijwel altijd noodzakelijk. Dat kan met een elektrisch verwarmingselement in de warmtepomp zelf, of met een hybride warmtepomp, die aan uw cv-ketel wordt gekoppeld.

 

“Een warmtepomp werkt alleen optimaal in een goed geïsoleerde woning…”

 

Andere belangrijke afweging: heeft u ergens rond uw huis ruimte voor de buitenunit van de warmtepomp? Voor een juiste plaatsing is het goed om te bedenken dat de ventilator van deze unit geluid maakt – het ene type meer dan het andere.  En tenslotte is het bij de keuze voor een warmtepomp die werkt met bodemwarmte nodig om te weten of er bij uw huis de mogelijkheid is om de benodigde leidingen te laten leggen.

Advies en subsidie

Al met al is het dus van belang om u vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden. Via QBIS.nl, een onafhankelijk kwaliteitsregister van gekwalificeerde bedrijven in de (duurzame) bouw- en installatietechniek, vindt u installateurs bij u in de buurt.

En ook niet onbelangrijk: sinds 2016 verstrekt de overheid subsidie op warmtepompen, de ISDE subsidie. Wanneer u de warmtepomp eenmaal heeft geïnstalleerd, kunt u een deel van de kosten terugvragen. Hier leest u daar meer over.

Lees ook:

Warmtepomp: zo voorkomt u geluidsoverlast

Zeg ‘warmtepomp’ en nog altijd zeggen veel mensen vertwijfeld: ‘herrie?!’ In de praktijk valt dat…

Autodelen, goed idee

Nu we massaal zijn gaan thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk…

Koude voeten? Isoleer uw vloer!

De keuze voor de juiste vloerisolatie is best ingewikkeld. Om te beginnen heb je vloerisolatie…