Aardgasalternatieven – deel 6: biogas

Op dit moment is Bloemendaal bezig met het opstellen van een Transitievisie Warmte (TVW). Hierin komt te staan welke alternatieven voor aardgas er zijn voor de dorpskernen in onze gemeente. Is biogas misschien een energiebron om onze huizen in de toekomst duurzaam te verwarmen?

Wat is biogas en groen gas?

Biogas wordt gemaakt door mest, gft en ander organisch afval in een vat te vergisten. Hierbij komt methaan vrij, dat we ook wel biogas noemen. Biogas heeft een andere samenstelling en kwaliteit dan het aardgas dat we nu gebruiken en daarom moet het eerst worden opgewaardeerd tot groen gas. Om te zorgen dat je het kunt ruiken als er een lek is, wordt er – net als bij aardgas – een luchtje aan toegevoegd. Er zijn al verschillende plekken in Nederland waar groen gas uit biogas wordt toegevoegd aan het gasnet.

Wat is het verschil tussen groen gas en ‘groen’ gas?

Nu even opletten, want aardgas wordt ook ‘groen’ genoemd als de leverancier de CO2-uitstoot compenseert, bijvoorbeeld door bomen te planten of elders in de wereld schone kooktoestellen te leveren. U krijgt in dat geval dus geen biogas maar vergroend aardgas omdat ergens anders minder CO2 wordt uitgestoten.Wat zijn de voordelen van biogas?

Het allergrootste voordeel van biogas is dat er helemaal geen technische aanpassingen nodig zijn in uw huis of van het gasnet om het te kunnen gebruiken. Overstappen van aardgas op biogas is dus heel eenvoudig. Daarnaast is het mogelijk om biogas te winnen uit tal van bestaande afvalstromen.

Nadelen zijn er ook. Biogas is schaars en veel duurder dan aardgas. Deze kosten zou u deels kunnen compenseren door uw huis goed te isoleren waardoor u er minder van nodig hebt. Biogas is niet zo schoon als waterstof maar nog altijd schoner dan aardgas omdat het in tegenstelling tot aardgas geen extra CO2 toevoegt aan de lucht.

Is biogas interessant voor Bloemendaal?

Biogas wordt als een aantrekkelijk alternatief gezien voor plekken waar het heel lastig is om over te stappen op andere manieren van verwarmen, zoals plekken waar de aanleg van een ondergronds warmtenet niet mogelijk is door dichte bebouwing. Denk hierbij aan historische stadscentra. Het besluit om biogas door de bestaande gasleidingen te laten lopen, is uiteindelijk een besluit van de gemeente. U kunt dus niet individueel bepalen dat u voor uw woning overstapt op biogas.

Er is – op dit moment – niet genoeg biogas beschikbaar voor heel Nederland en het wordt – net als waterstof – ook gezien als een aantrekkelijk alternatief voor de industrie. De verwachting is dan ook dat in ieder geval de komende jaren biogas vooral gebruikt zal worden als er echt geen andere mogelijkheden zijn.

Lees ook:

Wat u moet weten over laadpalen in Bloemendaal

Op dit moment staan er al enkele tientallen publieke laadpalen voor elektrische auto’s in onze…

Een zonneboiler: iets voor u?

Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft op uw energieverbruik voor warm water. In…

Wat betaalt u in 2022 voor uw energie?

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat de energieprijzen flink gestegen zijn. Daarnaast zijn ook…