3 Dingen die u kunt doen met uw energiecompensatie

In november en december ontvangt u van uw energieleverancier 190 euro energiecompensatie; in totaal dus 380 euro. Voor veel mensen is dat een welkome tegemoetkoming op de torenhoge energiekosten. Voor anderen die al een lage energierekening hebben een leuk extraatje. Dit is wat u kunt doen met uw energiecompensatie.

1. Betaal uw energierekening

Ook in Bloemendaal zijn flink wat huishoudens in de knel gekomen door de enorme stijging van de energierekening. Wie moeite heeft deze bedragen te betalen, gebruikt de energiecompensatie om een openstaande rekening bij het energiebedrijf of een betalingsregeling direct te verlagen. Daarnaast adviseren we om ook te checken of u in aanmerking komt voor de speciale Energietoeslag; een eenmalige tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten van 1.300 euro. De Energietoeslag 2022 kunt u hier aanvragen.

2. Investeer in uw (huur)woning

Heeft u geen of weinig moeite om uw energierekening te betalen, maar wilt u soortgelijke nota’s in de toekomst verlagen? Gebruik het bedrag van de energiecompensatie dan als aanvulling op bijvoorbeeld de aanschaf van isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Ook met kleine maatregelen zoals het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips en deurdrangers kunt u tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Of misschien is dit wel een goed moment om die energievretende koelkast, vriezer of wasmachine te vervangen door een exemplaar dat een stuk zuiniger is.

3. Help iemand anders met het verlagen van de energierekening

Met name mensen met een laag inkomen en/of een slechte (huur)woning worden extra hard getroffen door de hoge energieprijzen. Veel gezinnen hebben hierdoor noodgedwongen de verwarming uit staan of moeten het mes zetten in de boodschappen. In Nederland hebben op dit moment 1,2 miljoen huishoudens te weinig geld om de energierekening te betalen. Door (een deel van) uw energiecompensatie te doneren, helpt u hen. Verschillende organisaties zoals De Energiebank, Stichting Armoedefonds en het Kansfonds helpen deze gezinnen.

Liever iets dichter bij huis? Stichting De Energieke Burger – die in gemeente Bloemendaal gratis besparingsadviezen geeft aan huurders en huiseigenaren – staat ook open voor donaties.

Lees ook:

Koplopers gezocht

Veel bestaande woningen in de gemeente Bloemendaal kunnen een stuk energiezuiniger worden. Maar hoe doe…

Ledverlichting rules: Effe dimmen scheelt een hoop

In amper tien jaar tijd heeft de ledlamp zijn minder energiezuinige voorgangers van het podium…

De Energieke Burger geeft advies over duurzaam verbouwen

Burgers die in Bloemendaal advies willen over het verduurzamen van hun huis, kunnen sinds kort…